‘Door beter aanbesteden meer kansen’
Aanbesteden heeft een grote impact op de overheden, ondernemers en burgers. Het is een complex, tijdsintensief traject. Ook het bedrijf NPSP gevestigd in Prodock ervaart aanbestedingen als lastig.
Vrijdag 16 januari ontving Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken, de actieagenda Beter Aanbesteden in aanwezigheid van NPSP. De actieagenda is tot stand gekomen na een inventarisatie welke problemen zich voordoen in de praktijk en geeft een oplossing in de vorm van concrete acties.
Mona Keijzer nam graag de actieagenda Beter Aanbesteden, met de 23 verbeterpunten, in ontvangst bij een MKB-bedrijf. Dit omdat zij de MKB-bedrijven een warm hart toedraagt en zelf veel familie en kennissen heeft uit het MKB. Het moest een leuk bedrijf zijn, dat milieuvriendelijk, innovatief en ervaring heeft met aanbestedingen. NPSP is zo’n bedrijf en zij waren dan ook vereerd, dat de staatssecretaris bij hen op bezoek kwam in Prodock Amsterdam.
Bij aanbestedingen blijkt nogal veel fout te gaan en worden veel kansen gemist. Een aanbesteding kost veel tijd en geld voor startup bedrijven en eenvoudig zijn ze ook niet. Dat is zorgelijk. Bedrijven lopen er tegenaan dat opdrachtgevers vooral naar de laagste prijs kijken en niet nadenken over de levensduurcyclus (TCO) of duurzaamheid. NPSP greep in Leeuwarden naast een opdracht voor een brug omdat zij niet konden garanderen dat de brug 100 procent bio-based zou zijn.
Rolf Groot: “Je hebt nu eenmaal schroeven en bevestigingen nodig. Deze zijn nog niet duurzaam geproduceerd en veiligheid staat bovenaan. Die eerlijkheid werd afgestraft en we kregen de opdracht niet.” Liegen was beter geweest voor onze orderportefeuille, maar wij zijn een keurig bedrijf dus doen we dat niet.’
Voormalig minister van Economisch Zaken Henk Kamp heeft tijdens het vorige kabinet besloten om het traject Beter Aanbesteden te lanceren. Er zijn 23 actiepunten verdeeld over 12 thema´s. Beter aanbesteden vergt vooral meer bewustzijn: het bewustzijn dat een goed en zorgvuldig aanbestedingsproces dat rekening houdt met de belangen van de andere partij(en), veel kan opleveren.
Voor de overheidsorganisaties is aanbesteden in financiële termen een van de grootste processen die spelen. Gemeentes besteden bijvoorbeeld gemiddeld bijna de helft van hun budget aan inkoop. In totaal besteedt de Nederlandse overheid er jaarlijks 73 miljard euro aan. De overheid koopt hiermee in wat ze nodig heeft om haar primaire beleidsdoelen te realiseren. Ook probeert ze met dit forse bedrag te sturen op nevendoelen zoals duurzaamheid, sociale return en innovatie. Voor het bedrijfsleven bieden overheidsbestedingen marktkansen en een bron van inkomsten. Overheid en bedrijfsleven kunnen samen werken aan leveringen en diensten creëren die maatschappelijk meerwaarde opleveren voor de burger.
Hiervoor zijn de volgende zaken uitgelicht:
- Betere communicatie
- Inkoper eerder en prominenter betrekken in het aanbestedingsproces
- Samenwerken aan uniforme voorwaarden en beleid
- Heldere en realistische offerteaanvraag
NPSP ontwikkelt en produceert duurzame kunststoffen voor bouw, design, mobiliteit, infra, sign makers sector en industrie, zoals fietspaddenstoelen, verkeersborden, buitenmeubilair, bewegwijzering en straatnaamborden, die gemaakt zijn van natuurvezels afkomstig uit grassen. Zij streven ernaar om in hun processen volledig circulair te zijn.
NPSP heeft deze dag positief beschouwd! De presentatie van directeur Rolf Groot is zeer goed ontvangen, de praktijkvoorbeelden waar Rolf Groot over sprak waren zeer herkenbaar. NPSP heeft veel complimenten mogen ontvangen en er zijn goede contacten voor nieuwe opdrachten gelegd.
Een opsteker was, dat de staatssecretaris heeft toegezegd om een demonstratieproject met NPSP te doen, waar alle verbeterpunten van de aanbesteding in verwerkt zijn. Kortom een topdag!