De naam is al een tijd rond gegaan, maar nu is het dan zo ver: de vestiging van ChainCraft is rond! Deze maand wordt de eerste paal geslagen op het terrein aan de Basisweg, aan de westkant van Feadship. Bovendien huurt ChainCraft gedurende de bouw van de fabriek tijdelijk kantoorruimte in Prodock.
ChainCraft is een biotech bedrijf dat biomassa door middel van fermentatie (met ‘beestjes’) omzet in vetzuren. De biomassa bestaat in eerste instantie uit resten uit de agrarische industrie, zoals snijsels en schillen van suikerbieten en aardappels, maar ook GFT-afval kan wellicht in de toekomst worden gebruikt. De vetzuren kunnen vervolgens worden gebruikt in diervoeding, bijvoorbeeld van Noba, dat onderdeel is van Simadan. Op dit moment worden deze vetzuren uit palmolie en fossiele olie gehaald. Door de technologie van ChainCraft kunnen deze worden vervangen door vetzuren die volledig circulair worden geproduceerd. Dit is een heel mooi voorbeeld van een circulair proces waarmee nog meer waarde uit een reststroom wordt gehaald; het hergebruik in (dier)voeding levert namelijk meer waarde op dan vergisting tot (bio)gas. Daarnaast wordt hiermee een significante reductie van CO2 uitstoot gerealiseerd.
De technologie van ChainCraft is ontwikkeld en op labschaal getest bij de Wageningen universiteit. Daarna volgden tests op pilotschaal bij Simadan. Deze pilotfase is door HbA ondersteund met een subsidie van het toenmalige DIHA-fonds (Duurzaamheids- en Innovatiefonds Haven Amsterdam). Daarnaast heeft het Dutch Greentech Fund in ChainCraft geïnvesteerd. Dit fonds wordt beheerd door NBI Investors, dat ook het Mainport Innovation Fund beheert (het fonds van KLM, Schiphol, NS, TU Delft en HbA). De fabriek die nu wordt gebouwd is op demo-schaal. Als de technologie op deze schaal is aangetoond, kan verder worden opgeschaald naar een tien maal zo grote fabriek.
Belangrijke onderwerpen bij de vestiging van ChainCraft waren de omgevingsvergunning en de financiering. Het traject met de Omgevingsdienst heeft erg lang geduurd. Dit is dan ook één van de praktijkvoorbeelden die in het speerpunt ‘Greenlane’ worden gebruikt om de vergunningverlening in het Noordzeekanaalgebied soepeler te laten verlopen. Want dat is essentieel om de ambities van HbA op het gebied van de circulaire en biobased economie te realiseren. Ook essentieel is financiering. Naast subsidies van het Rijk en de EU, hebben zowel AKEF (Amsterdams Klimaat- en Energie Fonds) en HbA een lening aan ChainCraft verstrekt.
Wij kunnen trots zijn op de vestiging van dit mooie circulaire bedrijf die met de inzet van velen (Infrastructuur&Milieu, JZ, CSC, Investment Control, Communicatie) is gerealiseerd!
Hier vind je artikelen uit het Financieel Dagblad en het Parool over de vestiging van ChainCraft.